Verzamelaar van dingen

Op deze pagina hou ik jullie op de hoogte over mijn boekproject ‘Verzamelaar van dingen’. Mijn boek zal in het najaar van 2024 verschijnen bij Lecturis. Daar heb ik jullie hulp bij nodig! Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en dan geef ik een seintje als de crowdfunding online staat (voorjaar 2024).

Blijf op de hoogte van mijn boekproject 'Verzamelaar van dingen'

Synopsis

De verzamelaar van dingen

‘Ze zouden een standbeeld voor die man moeten oprichten’.  – Ted Noten, ontwerper.

‘Ik hou van dingen en niet van mensen’. Een zoektocht naar een vader die niet kwijt was.

Illustrator Linda Rusconi vertelt het verhaal van haar vader Jurriaan van den Berg. Grafisch ontwerper, maar vooral verzamelaar. Met een modaal salaris creëerde hij in ruim 30 jaar tijd een van de grootste privéverzamelingen van het moderne sieraad in Nederland.

Na zijn dood gaat ze aan de hand van zijn onuitputtelijke archief vol brieven, aankoopbonnen en agendanotities langs bij mensen die meer over haar vader kunnen vertellen. Hoe was hij als neef, student, collega, mecenas en schenker? Hoe is het om samen te leven of te werken met een man die zo’n obsessie heeft? Ze spreekt met familie, sieraadontwerpers, conservatoren van musea en galeriehouders. Kunsthistoricus Liesbeth den Besten duidt de verzameling.

De gesprekken met deze mensen combineert Linda met haar herinneringen aan een vader die alleen kunst sprak. Een vader die er amper was. Een vader met wie ze uiteindelijk veel meer blijkt te delen dan ze dacht.

Door al het archiefmateriaal te tekenen legt Linda een connectie tussen zichzelf en haar vader. Het resultaat is een boek dat niet alleen een beeld schetst van een verwoede verzamelaar, maar ook van alles wat daarvoor moest wijken.

illustratie van sieraden

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.