
Op zaterdag 16 november was de boekpresentatie van mijn boek ‘Verzamelaar van dingen’ in Midwest Amsterdam. De middag begon met een interview op het podium. Lies Aris interviewde mij over het boek. Het eerste exemplaar heb ik uitgereikt aan mijn moeder Greet van Geem. Daarna was het tijd om te signeren en borrelen. Een groot feest waarvan ik nog aan het nagenieten ben. Bekijk het album hieronder. Foto’s door Jouko van der Kruijssen
Dinsdag 19 november verscheen er een prachtig stuk in Het Parool over het boek. Grote dank aan Sara Luijters die mijn verhaal zo goed opschreef. https://www.parool.nl/ps/de-vader-van-linda-rusconi-hield-meer-van-dingen-dan-van-mensen-in-ons-huis-mochten-we-niets-aanraken~b42e2fc9/

De voorverkoop van het boek is gestart
Ik ben onder de indruk ben van hoe het ontwerper Edwin Smet gelukt is om ruimte te geven aan de vele illustraties en er een fijn leesbaar boek van te maken. Voor het kleurgebruik is gekeken naar de kleuren die mijn vader in ons ouderlijk huis aan zijn zelfgebouwde meubels gaf. Zo ontstaat er een band tussen mijn en zijn vormtaal.
Op zaterdag 16 november is de boekpresentatie in Amsterdam (op uitnodiging), maar het boek is nu al te bestellen: https://lecturis.nl/product/verzamelaar-van-dingen/
Het is een bescheiden oplage van 400 stuks, waarvan er al 50 verkocht zijn tijdens de crowdfunding. Dus wees er snel bij!


Een avond is zo voorbij en daarom laat ik een maand lang mijn werk zien in galerie de Stoker. Bekijk alle tekeningen en bijzonder archiefmateriaal. Wees welkom! Ik ben zelf aanwezig op:
23/24/30 nov en 1/7 en 8 dec.
Voor de precieze tijden van mijn aanwezigheid hou mijn socials in de gaten.
De crowdfunding is geslaagd:

https://www.voordekunst.nl/projecten/16419-de-verzamelaar-van-dingen-uniek-boek-1
Een boek maken is een lang en soms eenzaam proces. De afgelopen maand heb ik mij enorm gesterkt en gesteund gevoeld door alle lieve woorden op de crowdfundpagina. Niet alleen is er genoeg geld opgehaald voor de eindredactie, vormgeving en publicatie van het boek, maar ook voor mijzelf en de expositie in november. Hoe nu verder? Als eerste gaat de eindredactie aan de slag. Eind april is het eerste overleg met de vormgever. Het boek wordt rond november verwacht. Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte als daar meer over bekend is. Ook qua de mogelijkheid om het boek te bestellen.
Zodra het boek gedrukt is en ik mijn exemplaren heb ontvangen ga ik aan de slag met signeren en verzenden. Ik ga nu eerst verder met opdrachtwerk en een broodnodige vakantie. Als ik uitgerust weer aan de slag ga, ga ik op zoek naar de perfecte locatie om het boek te presenteren. En nadenken over de vorm van de expositie in galerie de Stoker.
Dit project is een kunstwerk dat de vorm van een boek heeft gekregen. Het zal eind 2024 worden uitgegeven door Lecturis in een oplage van 400 stuks. Een uitgeverij met de focus op kunst, design en fotografie. Hun kunstboeken worden met veel aandacht vorm gegeven. Ontzettend belangrijk voor een boek met zoveel illustraties. Daarnaast wil ik ook niet dat mijn vader zich als grafisch vormgever in zijn graf moet omdraaien.
Het boek zal worden vormgegeven door Edwin Smet. Beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper.

Mooi nieuws! Het Cultuurfonds steunt mijn boekproject. Ontzettend fijn.
Synopsis
De verzamelaar van dingen
‘Ze zouden een standbeeld voor die man moeten oprichten’. – Ted Noten, ontwerper.
‘Ik hou van dingen en niet van mensen’. Een zoektocht naar een vader die niet kwijt was.
Illustrator Linda Rusconi vertelt het verhaal van haar vader Jurriaan van den Berg. Grafisch ontwerper, maar vooral verzamelaar. Met een modaal salaris creëerde hij in ruim 30 jaar tijd een van de grootste privéverzamelingen van het moderne sieraad in Nederland.
Na zijn dood gaat ze aan de hand van zijn onuitputtelijke archief vol brieven, aankoopbonnen en agendanotities langs bij mensen die meer over haar vader kunnen vertellen. Hoe was hij als neef, student, collega, mecenas en schenker? Hoe is het om samen te leven of te werken met een man die zo’n obsessie heeft? Ze spreekt met familie, sieraadontwerpers, conservatoren van musea en galeriehouders. Kunsthistoricus Liesbeth den Besten duidt de verzameling.
De gesprekken met deze mensen combineert Linda met haar herinneringen aan een vader die alleen kunst sprak. Een vader die er amper was. Een vader met wie ze uiteindelijk veel meer blijkt te delen dan ze dacht.
Door al het archiefmateriaal te tekenen legt Linda een connectie tussen zichzelf en haar vader. Het resultaat is een boek dat niet alleen een beeld schetst van een verwoede verzamelaar, maar ook van alles wat daarvoor moest wijken.