Verzamelaar van dingen

Een potloodtekening van een man met een kunsthoed op. Op de achtergrond een handgeschreven brief.

De crowdfunding staat nu online:

https://www.voordekunst.nl/projecten/16419-de-verzamelaar-van-dingen-uniek-boek-1

Help jij mij om mijn boek ‘Verzamelaar van dingen’ te realiseren?

Waarom heb ik jullie hulp nodig?

Ruim 5 jaar werkte ik tussen mijn betaalde opdrachten door aan dit boek. Ik maakte meer dan 200 illustraties. Dit was als chronisch zieke maker ontzettend hard werken met mijn beperkte energie, maar het is gelukt! Voor de voorbereidende fase heb ik steun gekregen van het Cultuurfonds. Maar nu is het tijd voor het grote werk!

Ben jij een trouwe volger van mijn werk? Een fan van het sieraad? Een maker? Dan heb ik jouw hulp nu nodig! Met jouw bijdrage worden de kosten voor eindredactie, vormgeven en drukken gedekt.

Dit project is een kunstwerk dat de vorm van een boek heeft gekregen. Het zal eind 2024 worden uitgegeven door Lecturis in een oplage van 400 stuks. Een uitgeverij met de focus op kunst, design en fotografie. Hun kunstboeken worden met veel aandacht vorm gegeven. Ontzettend belangrijk voor een boek met zoveel illustraties. Daarnaast wil ik ook niet dat mijn vader zich als grafisch vormgever in zijn graf moet omdraaien.

Het boek zal worden vormgegeven door Edwin Smet. Beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper.

Als ik mijn streefbedrag binnen de tijd haal dan hoop ik nog het doelbedrag te kunnen verhogen zodat ik voor mezelf ook uren kan dekken en een potje voor de expositie van alle tekeningen in galerie de Stoker in november 2024 heb. Maar de vormgeving en de druk van boek is het belangrijkste!

Mooi nieuws! Het Cultuurfonds steunt mijn boekproject. Ontzettend fijn.

Blijf op de hoogte van mijn boekproject 'Verzamelaar van dingen'

Synopsis

De verzamelaar van dingen

‘Ze zouden een standbeeld voor die man moeten oprichten’.  – Ted Noten, ontwerper.

‘Ik hou van dingen en niet van mensen’. Een zoektocht naar een vader die niet kwijt was.

Illustrator Linda Rusconi vertelt het verhaal van haar vader Jurriaan van den Berg. Grafisch ontwerper, maar vooral verzamelaar. Met een modaal salaris creëerde hij in ruim 30 jaar tijd een van de grootste privéverzamelingen van het moderne sieraad in Nederland.

Na zijn dood gaat ze aan de hand van zijn onuitputtelijke archief vol brieven, aankoopbonnen en agendanotities langs bij mensen die meer over haar vader kunnen vertellen. Hoe was hij als neef, student, collega, mecenas en schenker? Hoe is het om samen te leven of te werken met een man die zo’n obsessie heeft? Ze spreekt met familie, sieraadontwerpers, conservatoren van musea en galeriehouders. Kunsthistoricus Liesbeth den Besten duidt de verzameling.

De gesprekken met deze mensen combineert Linda met haar herinneringen aan een vader die alleen kunst sprak. Een vader die er amper was. Een vader met wie ze uiteindelijk veel meer blijkt te delen dan ze dacht.

Door al het archiefmateriaal te tekenen legt Linda een connectie tussen zichzelf en haar vader. Het resultaat is een boek dat niet alleen een beeld schetst van een verwoede verzamelaar, maar ook van alles wat daarvoor moest wijken.

illustratie van sieraden

Reacties zijn gesloten.