Verzamelaar van dingen

Een potloodtekening van een man met een kunsthoed op. Op de achtergrond een handgeschreven brief.

De crowdfunding is geslaagd:

https://www.voordekunst.nl/projecten/16419-de-verzamelaar-van-dingen-uniek-boek-1

Een boek maken is een lang en soms eenzaam proces. De afgelopen maand heb ik mij enorm gesterkt en gesteund gevoeld door alle lieve woorden op de crowdfundpagina. Niet alleen is er genoeg geld opgehaald voor de eindredactie, vormgeving en publicatie van het boek, maar ook voor mijzelf en de expositie in november. Hoe nu verder? Als eerste gaat de eindredactie aan de slag. Eind april is het eerste overleg met de vormgever. Het boek wordt rond november verwacht. Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte als daar meer over bekend is. Ook qua de mogelijkheid om het boek te bestellen.

Zodra het boek gedrukt is en ik mijn exemplaren heb ontvangen ga ik aan de slag met signeren en verzenden. Ik ga nu eerst verder met opdrachtwerk en een broodnodige vakantie. Als ik uitgerust weer aan de slag ga, ga ik op zoek naar de perfecte locatie om het boek te presenteren. En nadenken over de vorm van de expositie in galerie de Stoker.

Dit project is een kunstwerk dat de vorm van een boek heeft gekregen. Het zal eind 2024 worden uitgegeven door Lecturis in een oplage van 400 stuks. Een uitgeverij met de focus op kunst, design en fotografie. Hun kunstboeken worden met veel aandacht vorm gegeven. Ontzettend belangrijk voor een boek met zoveel illustraties. Daarnaast wil ik ook niet dat mijn vader zich als grafisch vormgever in zijn graf moet omdraaien.

Het boek zal worden vormgegeven door Edwin Smet. Beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper.

Mooi nieuws! Het Cultuurfonds steunt mijn boekproject. Ontzettend fijn.

Blijf op de hoogte van mijn boekproject 'Verzamelaar van dingen'

Synopsis

De verzamelaar van dingen

‘Ze zouden een standbeeld voor die man moeten oprichten’.  – Ted Noten, ontwerper.

‘Ik hou van dingen en niet van mensen’. Een zoektocht naar een vader die niet kwijt was.

Illustrator Linda Rusconi vertelt het verhaal van haar vader Jurriaan van den Berg. Grafisch ontwerper, maar vooral verzamelaar. Met een modaal salaris creëerde hij in ruim 30 jaar tijd een van de grootste privéverzamelingen van het moderne sieraad in Nederland.

Na zijn dood gaat ze aan de hand van zijn onuitputtelijke archief vol brieven, aankoopbonnen en agendanotities langs bij mensen die meer over haar vader kunnen vertellen. Hoe was hij als neef, student, collega, mecenas en schenker? Hoe is het om samen te leven of te werken met een man die zo’n obsessie heeft? Ze spreekt met familie, sieraadontwerpers, conservatoren van musea en galeriehouders. Kunsthistoricus Liesbeth den Besten duidt de verzameling.

De gesprekken met deze mensen combineert Linda met haar herinneringen aan een vader die alleen kunst sprak. Een vader die er amper was. Een vader met wie ze uiteindelijk veel meer blijkt te delen dan ze dacht.

Door al het archiefmateriaal te tekenen legt Linda een connectie tussen zichzelf en haar vader. Het resultaat is een boek dat niet alleen een beeld schetst van een verwoede verzamelaar, maar ook van alles wat daarvoor moest wijken.

illustratie van sieraden

Reacties zijn gesloten.